Moleskine, United Kingdom Life

Whats the story morning glory?

01/05/2013

Já nečtu.

Nečtu takovým způsobem, že byste se ze mě poblili a blili byste ještě několik dní, slabší jedinci i déle, někdo by mohl spáchat i sebevraždu, jako jsem to chtěla udělat já při čtení 50 Shades of Grey, ale k tomu se ještě dostaneme.

První knížku si pamatuju ve škole na základce asi v druhý třídě. Četli jsme hromadně Honzíkovu cestu a pořád tu knížku cpali mně, protože jsem četla nejlíp ze třídy a učitelky nechtěly poslouchat ty slabikující tragédy, protože je z toho bolela hlava a půlka třídy nechápala o co v knížce jde. Pamatuju si, že jsem několikrát i musela dělat, že mě bolí v krku nebo že mám kašel, aby četla Zlatka H., druhá nejlepší čtenářka ve třídě. Možná byla druhá Kačka K., ale četla tak potichu, že ji učitelky taky vynechávaly… někdy už jsem fakt chraptěla, jak jsem četla dlouho nahlas a musela jsem se zeptat o vystřídání. No prostě tam byl velký a dost kvalitní potenciál, mohla ze mě být čtenářka na celej život.

Takhle jsem prochraptěla ještě celý Děti z Bullerbynu a pak už nevím, docela brzo jsem přišla na to, co to je marihuana a k čemu slouží a pak jsem měla už paměť v hajzlu. Nicméně jsem se ještě předtím prokousala všema Správnýma Pětkama, nikdy nezapomenu některý příběhy. Poklad uprostřed jezera, nejlepší díl to byl. Ty knížky jsem milovala, hrozně jsem je milovala.

„Někdy to lehounce zhoršuje krátkodobou paměť, ale zase to pomáhá tý dlouhodobý…“

Pak jsem přečetla nějaký dvě tři sračky od Lenky Lanczový, kde jsem se dozvěděla, že bych si měla dělat náramek způsobem přidávání korálku za každou holku nebo že kluky vzrušujou neopálený prsa.

Nakonec jsem, když mi bylo nějakých 14 – 15 let přečetla My děti ze stanice ZOO, Jmenuji se Ester a Jmenuji se Markéta a tím byla moje kariéra zcela ukončena. Tu knížku o Christiane F. jsem teda četla asi 8x po sobě. Asi moje nejoblíbenější.

Počítáte to správně. 10 let jsem pak nečetla jedinou knihu. Marný pokus o Twilight (10 stránek), marný pokus o Game of Thrones (70 stránek), marný pokus o Hunger Games (2 stránky). Říkáte si, co jsem dělala přes střední školu. Nechcete vědět. Měla jsem božího spolužáka Tomáše K. a internet a to mi stačilo ke čtenářskýmu deníku na jedničku.

Čas utíkal.

Čas plynul.

Rychle plynul.

Možná až moc.

A z malé Míši Patočkové z Mladých Buků, jejímž největším snem bylo jít na brigádu, kde by omývala mrtvoly a poslouchala u toho Good Charlotte, která mě jednou doběhla, když jsem šla s růžovýma vlasama na autobus a řekla mi, že jsem její největší vzor se stala velká krásná ambiciózní slečna, která napsala knihu. Nikdy jsme nebyly kamarádky jako kamarádky. Náš nejintimnější moment nastal ve chvíli, kdy jsme seděly ještě s Gábinou naproti hasičárně a já jsem si stěžovala na Simpíču, že mi jede do Kačeny a slyšela jsem tam větu: „Ta šťáva je mrtě dobrá.

„Někdy to lehounce zhoršuje krátkodobou paměť, ale zase to pomáhá tý dlouhodobý…“

Pak to zase nějak skončilo, občas jsem ji viděla v reklamě, občas na facebooku a teďka myslím Míša hraje v nějakém českém seriálu, má tam dítě a rakovinu – vůbec nevím, vy možná budete vědět. No prostě, napsala knihu. Nechat si ujít knihu od někoho, koho znám, kdo je z Buků by byla největší nehoráznost na světě a tak jsem ji dostala loni k Vánocům a odvezla jsem si ji sem do Anglie.

Ta knížka – Miluju tě, tak vypadni, je boží. Je chytlavá, čtete pořád a jste zvědaví, jak to dopadne. Nejdřív jsem byla trošku smutná, protože prostě já jsem vždycky chtěla napsat knížku. A tak nějak bych řekla, že by mnou byla docela podobně psaná a možná by měla podobný téma, podobnej příběh a vůbec. Tak jsem si říkala, hm, teďka už nikdy nemůžu nic napsat a pak jsem si říkala, že bych stejně nikdy nic nenapsala, protože furt jen čumím do zdi a plánuju něco, co nikdy neudělám, protože prostě hodiny čumím do zdi. Kdybych psala každý čumění do zdi, tak by vznikla životní trilogie tlustých knížek s hezkým obalem, kde by toho nebylo moc. A jsem dost trapná, protože naschvál ve svým životě vytvářím příběhy do tý knížky. Aby neměla moc smysl pravděpodobně.

No to je jedno.

Kdo má rád životní příběhy mladých lidí, lásku a sex a chce si jen odpočinout a nepřemýšlet, můžete si o Michaloj a Kámošoj přečíst.

Protože jsem přečetla jednu knížku, říkala jsem si, že bych zvládla možná i další. Všude po internetu reklamy na 50 odstínů šedi, všichni to četli, tak jsem začala taky. Od první chvíle jsem neměla ty postavy ráda. Ze všeho nejvíc Anu, pak hnedka Greye. Já k tý knížce nemám ani asi slov. Každou kapitolu jsem se přemlouvala, čti dál, čti dál, něco třeba se začne dít. Když budete koukat na tube8.com, tak nepromarníte váš čas tak, jako byste ho promarnili čtením týhle sračky. Přestala jsem to číst kousíček před polovinou, nešlo dál… nešlo, Ana je píča, Grey je debil a José je otravnej kokot.

Fakt ne.

Fakt jako ne.

A protože jsem rychle potřebovala náhradu, abych nepřestala číst, tak mi holky na plurku doporučily Rudá jako rubín. Nejdřív jsem byla trošku skeptická, ale po třech kapitolách jsem nemohla přestat číst! Až na tetu Glendu mám ráda snad všechny ať jsou jací jsou, jsem v půlce knížky za dva večery a nečtu ji teďka jenom proto, že bych ji asi prostě dočetla a to nechci, protože další díly ještě nejsou v češtině. Říkala jsem si, že každej večer můžu jen jednu kapitolu.

Předevčírem se mi bohužel stalo, že jsem se ve dvě hodiny ráno probudila sedící na posteli, měla jsem rozsvícený světlo (???!!!) a klepala jsem se strachy a čekala jsem, kdy se objevím v minulosti…

Ok.

To je asi všechno, co jsem chtěla říct.

Tohle není žádná recenze knížek, tohle je skromný názor debila, co nečte nic.

Čekám ve 4 hodiny hrozně důležitej telefon!

Předevčírem jsem skončila se všema svýma láskama nadobro a momentálně nikoho nemiluju.

You Might Also Like

21 komentářů

  • Reply Mary 01/05/2013 at 13:40

    ani mna už nemiluješ???

    Ty predsa žiadnu knihu písať nemusíš, stačí knižne vydať niektoré tvoje kvalitné zápisky, medzi ktoré sa tento rozhodne zaraďuje.

  • Reply Puffin 01/05/2013 at 13:45

    Přesně, tohle je velmi kvalitní literatura, tvůj blog je prostě neuvěřitelnej :D
    A jinak jsem měla teĎ taky děsně nečtecí období, přešlo mě to až teď na jaře. Asi osud. :D

  • Reply marilyn 01/05/2013 at 13:56

    jsem si tu tvojí míšu vygooglila a zaujala k ní negativní postoj. pak jsem si vygooglila ukázku tý knížky a k tý jsem překvapivě zaujala celkem pozitivní postoj. tak si ji asi přečtu :D jo a btw, ten druhej díl, co jsem ti poslala, radši ani neotvírej, páč by sis pak vážně myslela, že neumíš anglicky – ono je to totiž nějaký divně zalomený a nedává to smysl :D tak jsem ti aspoň vyřešila dilema, teď musíš ruby red číst tak pomalu, aby ti to vydrželo tak dlouho, dokud nevyjde 2. díl v češtině.

  • Reply Adelka 01/05/2013 at 14:00

    Taky souhlasim, ze tvuj blog je vysoce zazivny cteni a tak nemusis bejt v riti z toho, ze o vydani knizky zatim stale jen mluvis. Proste si myslim, ze na so-magic pises svoji knihu na pokracovani a my vsichni jsme do toho totalne zazrani.

  • Reply Quanti 01/05/2013 at 14:35

    jo, no.

    Možná, že je to dobře, že tě v tom psaní ty přečtený věci zbytečně neovlivňujou XD

    seš prostě originální, u jinejch lidí mě sere, když nečtou, ale ty jsi tak spešl, že to je prostě něco jinýho.

  • Reply Kristýna 01/05/2013 at 15:46

    Souhlasím s několika komentáři v tom, že i kdybys knížku nikdy nenapsala, tak tvůj blog to vynahrazuje. Kvalitní literatura na čtení prostě! :D
    50 odstínů šedi je děs! Anna je tak naivní, až mě je z toho zle. Nedostala jsem se ani do půlky knížky a vzdala jsem to! Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama, protože to vypadá, že všichni v mém okolí, jsou z knížky úplně paf :/

  • Reply Nat 01/05/2013 at 16:17

    • Mary, to je jiná láska! Ježiš díky, ale víšjak. Jsem myslela, jako, že bych do knížky napsala pravdu. Kolik let mi blog sloužil jako naprostá píčovina, kde jsem napsala něco, co ani neni pravda, aby nikdo nevěděl, kde ta pravda doopravdy byla XDDDDDDD Taky jsem snad jen 5x napsala, jak se fakt cejtim a co se mi honí v hlavě, nepíšu to nikdy, nevim proč, ale o tomhle všem by to asi bylo. O myšlenkových pochodech a věcech, co se staly… :)

    • Puffin, viz. Mary! :)

    • Adelka, viz. Mary! :)

    • Quanti, taky viz. Mary :) já jsem tam spešl :D :D

    • Kristýna, to bych ale teda měla začít psát co se fakt děje pořádně… :)))

  • Reply Kristýna 01/05/2013 at 17:39

    To bys teda měla! A třeba jednou, až přestaneš čumět do zdi:D, projedeš svůj blog a poskládáš z toho tak suprovou knížku, že všichni padnem na zadek! :D ;))

  • Reply Nat 01/05/2013 at 17:59

    • Kristýna, bych chtěla napsat knížku pravdivou, takže bych nemohla project blog XDDDDDDDDDDDD

  • Reply cassidy 01/05/2013 at 20:04

    Správný pětky prostě <333 Milovala jsem je.

    Já bych i četla, milovala jsem hlavně na základce a nižším gymplu ještě celý odpoledna trávit s čumákem zabořeným v knížkách, byly dny, kdy jsem dávala každý odpoledně nějakou. Teď je pořád něco důležitějšího a večer padám do mdlob ještě než dopadnu hlavou na polštář, škoda.

    Na Ruby Red jste mě na plurku nalákaly všechny, asi to zkusím :)

  • Reply flitterrain 01/05/2013 at 22:43

    50 shades of bullshit, fakt. nikdy jsem nepochopila co na tom všichni tak žerou, chtělo se mi zvracet po dvaceti stránkách, bejby :D
    a s láskou souhlasim, všechno je to na nic, jídlo je nejlepší :D <33

  • Reply sumiko 02/05/2013 at 04:02

    Tak Rudá jako rubín už jsem si zamluvila v knihovně, těším se :) A podle všeho, když jsem teď koukala na net, tak už jsou v češtine i další dva díly! :)

  • Reply Athelas 02/05/2013 at 08:20

    Knížkama bych se netrápila, buď to jde, nebo ne.. a forma, jakou jsi napsala tenhle příspěvek, je natolik dobrá, že nemám obavy o tvou potenciální kariéru spisovatelky.. :)

  • Reply amelli 02/05/2013 at 09:54

    Přesně, ty ani nemusíš vydávat knihu, když máš takovej skvělej blog! A třeba takhle dobře píšeš i proto, že jsi nebyla moc ovlivněná cizím psaním. Tím tě ale rozhodně nechci odrazovat od budoucího čtení :-D

  • Reply pól 02/05/2013 at 12:31

    dobrej článek <3 ten začátek ve škole.. hele, vytiskni všechny články z tvých blogů a budeš mít hned triologii :D jen ten pěkný obal by chyběl.. čau

  • Reply moniskka 02/05/2013 at 13:46

    Jeden z nejlepsich postu pro me .. nahodilo me to do jakesi nostalgie, spolecne s depresi, ve ktere ted jsem, vzpominam na dobu, kdy Christiane F. byla moje nejvetsi kamaradka a pri cteni Jmenuji se Ester jsem si rikala, ze bych treba jednou mohla byt psychiatr, ale z to bych asi musela byt napred doktorka a to jsem nechtela.. a je to tak davno a vlastne neni.
    Libi se mi, ze tento post muze do posledni vety pochopit jen clovek, ktery te zna minimalne stejne dlouho jako ja nebo vic. Tezko muze nekdo dat dohromady vsechny ty souvislosti, s ruzovyma vlasama nebo se Simpicou bez toho, aniz by toho tolik vedel. Jsem za tenhle post moc rada.
    Prala bych si obcas se vratit a par veci vyresit jinak ..

  • Reply Petr S. 02/05/2013 at 14:19

    přečti si Born to run… je to o běhání a indiánech(?) a vůbec o věcech, co bys normálně nečetla, ale vyčůraně to začíná tím, jak jedou běhat -mimo jiné teda- dva alko mladí lidi, co jsou rádi, že se vůbec z deliria vzbudí na autobus (tzn. že je v noci sprchujou studenou ti ostatní lidi) k těm indiánům za tím běháním… to by tě mohlo bavit:D

  • Reply Skalain 02/05/2013 at 22:17

    Ja jako teenager hulila taky neustale, ale za to jsem cetla jednu knihu za tyden :D
    Ruda jako Rubin jo? To si taky musim precist teda ;-)

  • Reply Drea 03/05/2013 at 10:03

    50 odstínů šedi je hovadina, všichni to sice četli, ale všem se to nelíbilo. Já teďka čtu o Anonymous http://www.bux.cz/knihy/138384-jsme-anonymous.html páč jsem hrozněj tupec a vůbec nesleduju zprávy tak ani pořádně nevím, co jsou zač a co dělají atd., a už jsem skoro na konci a hrozně mě ta knížka baví. Kdybych nebyla takovej lenoch tak už je přečtená dávno, ale já čtu zásadně jenom před spaním a to se mi nikdy nepodaří přečíst víc než dvě kapitoly :D Ale rozhodně mě to baví stokrát tisíckrát víc než knížky od Kinga… (omlouvám se fanouškům, ale buď je King vůl, nebo za to můžou překladatelé, těžko říct…)

  • Reply irenka 05/05/2013 at 13:00

    dojáček. čti knihy!

  • Reply Natalia 08/05/2013 at 12:57

    • Cassida, ty vole, hustý, žes je taky četla ne XDDDD nikdo je nezná právě moc mi přijde. Taky právě čtu jen před spaním a usínám hrozně!

    • flitterrain, hlavně každý další bejby tě úplně ničí, chce se ti brečet…

    • sumiko, jj, mám díky Marilyn už i druhej :)

    • Athelas, XDDDDDDDDDDDD díky

    • amelli, ale blog je sračka prostě strašná :))

    • pól, jak říkám, chtěla sem napsat aspoň trochu pravdy… můj blog jsou jen alibi kde jsem byla, když jsem tam vůbec nebyla. bohužel.

    • moniskka, „Libi se mi, ze tento post muze do posledni vety pochopit jen clovek, ktery te zna minimalne stejne dlouho jako ja nebo vic. Tezko muze nekdo dat dohromady vsechny ty souvislosti, s ruzovyma vlasama nebo se Simpicou bez toho, aniz by toho tolik vedel. Jsem za tenhle post moc rada.“ <3 vole

    • Petr, tyjo... mám jo?

    • Skalain, to seš dobrá XDDDDDDD já sem neměla čas! XDDDD

    • Drea, no ale to je taky dobrý, to by mě asi taky bavilo!

    • irenka, áno mami

  • Leave a Reply