Jídlo, paleo a sport, United Kingdom Life

PALEO OTÁZKY A ODPOVĚDI! Moje slíbené paleo video…

09/04/2013

… se hodně nepovedlo. Točila jsem to někdy nazačátku února a byla jsem z toho pak smutná. Jako nejhorší člověk na světě nejsem schopná si to připravit dopředu, takže video obsahovalo samý „ty vole já nevim“ a podobný věci, takže jsem se nakonec rozhodla vám to napsat. Nejde mi myš u notebooku a můžu vám říct, že to je pro mě asi nejhorší věc na světě ještě s tikajícíma hodinama. Nemůžu pracovat s touchpadem, prostě nemůžu.

Nicméně, zase sedím na babysittingu, protože to jsou nejjednodušeji vydělaný peníze, je úplně jedno, jestli sedím na počítači doma nebo jinde za peníze žejo a nemám co dělat, tak většinou píšu blog a tak. Nyní nastává konečně po více než čtvrt roce tento paleo blog. Musím se přiznat, že to dost šidím. Dost, jakože fakt hodně. Sice nejím rýži, těstoviny, pečivo ani kukuřici ani fakt nic, ale jím brambory a co hůř, tak si občas dám Mekáč nebo Burger King a tam většinou pečivo pozřu. Jsem špatná a nedržím ani lowcarb, takže mám asi 54856kg a jestli nezačnu asap běhat, tak nebudu v letadle platit kila za kufr, ale za sebe. Já bych asi i běhala, ale mám od kašle všechno možný až po angínu a černý kašle, modrý, zelený, červený prostě, umírám.

Pořád ještě doporučuju se podívat na video Máry se Zemanem, fakt jo. Jedinej donucovací prostředek k jezení paleo stravy. Nic jinýho nepomohlo. Zjistila jsem naprosto vážně, který potraviny mi dělají problémy a který ne a život by byl dokonalej, kdybych nežrala píčoviny. Předloni jsem touhle dobou už 3 dny běhala každý ráno v šest. Sníh nesníh, déšť nedéšť. Neuběhla jsem ani dvě stě metrů. A za měsíc jsem běhala 5 – 6 km. A teď jsem chcípák. Mordor.

No nic.

Jdu zodpovídat vaše otázky, pravděpodobně jste již zapomněli, že jste se ptali. Ptali jste se.

já prosím stručně jasně max v jednom souvětí s jednou větou hlavní a dvěma vedlejšími co to kurva to paleo je :DD přísahám že jsem si dokonce dvakrát rozklikla video od petra máry, ale je šíleně dlouhý a pořád mi asi uniká to hlavní a mě to štvě, protože mě to zajímá, ale nemám na nějaký analýzy čas :D
takže prosím – jak pro debila, stručně shrnout obecně.
Tvá Kerča
PS: slyšela jsem že si děláš srandu z fashionblogů..víš doufám, že se to NESMÍ :DDD

Drahá Kerčo,
to je tak složitý napsat tak krátce… prostě paleo je o tom, že lidé jedli po miliony let pravděpodobně jen maso, zeleninu, ovoce, kořínky, bylinky, oříšky a různý plody takhlenc, al
e pak přišlo zemědělství a výroba, který tady jsou šíleně krátce a většina lidí, ač to neví, si na tuhle stravu nezvykla a mají potíže, ale nikdy se pravděpodobně nedozví, že je to jídlem… jíš převážně tuky a vyhýbáš se sacharidům. Jíš jen tolik, kolik doopravdy potřebuješ a taháš je ze zeleniny, ovoce. Nejíš zpracovaný věci, víceméně hlavně jogurty, polotovary, nic z mouky, nic z mlíka… ve zkratce: Já jím jen maso, zeleninu, vejce a ořechy a žiju a je mi fakt dobře. Crohn jásá. Teoreticky je to naše přirozená strava, ale musíš tomu všemu strašně věřit, abys to dokázala, protože jako já jsem první měsíc trpěla. Trpěla jsem bez rýže, špaget, kukuřice a jogurtů. Z fashionblogerů si srandu nedělám, jsem jednou z nich!

• buraky nejsou orechy? :( zajimalo by me co jis treba ke svacine nebo kdyz te honi mlasna nebo ke kave (caji o pate) :D cauves pól

Nejsou Póleo! Buráky jsou luštěniny a i luštěniny se na paleo nejedí. Jednou za měsíc jsem ale měla trochu čočky, protože miluju čočku se sušenými rajčaty a tak a nic mi po tom myslím nebylo, ale nechci to jíst často, když to není paleo, časem třeba vůbec. Ke svačině jím právě oříšky. Mandle, sušený kokos, lískové oříšky. Někdy jen tak uvařím 4 vajíčka, rozkrojím, posolím a jím kousky vajíček s cherry rajčatama (ti nejortodoxnější paleo jedlíci nejí ale ani rajčata…) a taky si dělám paleo palačinku = 1 banán + dvě vajíčka, nic jinýho, na pánvi.

• bude to pro tebe celoživotní záležitost? co by se stalo s tvým tělem, kdyby jsi byla z nějakého důvodu přinucena opustit paleo? vaříš si i polévky?

Kvůli Crohnoj bych chtěla. Fakt jako hodně. Je to obrovská šance jak ho dostat do klidový fáze úplný a jak chodit po obědě na procházku nebo jak si dovolit po každým jídle někam odejct, jít. Jako zdravej člověk si to asi nikdo nedokáže představit, ale já jsem nějaký tři roky prostě nemohla jít po žádným jídle třeba 3 hodiny ven, protože jsem nevěděla, kdy mě to chytne a když mě to chytne, tak prostě musím najít záchod do jedný minuty, jinak není šance to vydržet… takže moje poslední tři roky byly plánování kdy asi tak můžu jíst a co můžu jíst, nechození ven po jídle… takže ANO, chtěla bych, aby paleo byla celoživotní záležitost a dokonce bych hrozně chtěla mít jednou paleo rodinu. Vím, že to bude těžký, časově náročný a dražší, ale chtěla bych, abysme doma jedli paleo nebo aspoň převážně paleo. Co by se stalo s mým tělem? Chodila bych zase na záchod hodně, přibrala bych kila. Polívky si vařím hrozně málo a nevím proč, protože miluju vývary, česnečku, všechno. Minulej tejden jsem si ale dělala polívku dvakrát, takže snad budu pokračovat. Ke štěstí mi fakt stačí zeleninový vývar prostě<333

• kde jsi k paleu přišla a co tě přesvědčilo začít?
Jak dlouho ti trvalo, než se stavy zlepšily? Popiš ketózu :D
víš určitě, že nehubneš svaly třeba? Chodíš na nějaký měření, aby sis byla jistá že je to z tuků?

K paleu mě přivedl Adam, kterýmu za to budu asi do konce života vděčná! Adam jí (jedl?) paleo standardně úplně, vyhýbá se všemu ostatnímu a bere to taky jako životní styl, tak ho jednou v září napadlo, že bych to měla taky jíst, ale poslala jsem ho s tím někam, že bez rýže a tak prostě NEBUDU ŽÍT. Nakonec mě přesvědčilo to video Petra Máry a Jirky Zemana a šla jsem do toho úplně po hlavě dohromady s lowcarb, abych nepřibrala, protože se jí fakt HODNĚ tuků. A fakt jsem to vydržela někde 3 měsíce bez chyby, dostala jsem si do ketózy a byla jsem nejvíc happy člověk na světě. Stavy se zlepšily po měsíci, do ketózy jsem se s 50g sacharidama denně dostala za 22 dní a popsat nejde. Sami ucítíte. Nemyslím si, že hubnu svaly a na měření nechodím. Možná hubnu i svaly, ale pro mě asi všechno lepší, než mít rozbouřenýho Crohna.

• neexistuje i něco, co by fungovalo podobně, jen by se jedly jenom cukry? :D

Existuje. Jmenuje se to highcarb a do pár let chcípneš :)

• Jak si zvládala několik prvních dní bez sladkého a celkově bez cukru? Mě to totiž dělalo velký problém a občas jsem \“zhřešila\“ a něco sladkého snědla :D

Šílený! Jakože nepředstavitelně šílený. Člověk si uvědomí, jakej je cukr hnus, jaká to je droga, která vás ovládá. Fakt nás ovládá cukr. Nemáme ho a je nám zle, špatně, klepeme se a chce se nám blít. Nebo aspoň mně tak bylo. Tejden, myslím, že druhej tejden na lowcarb mi bylo fakt šíleně zle. Po každým jídle jsem si musela udělat paleo palačinku, úplně po každým. Byla jsem ale tak zapálená, že jsem to vydržela… teďka jsem dost sráč. No prostě mi bylo hrozně a každej den jsem chtěla sežrat sklenici nutelly nebo cokoli. Musela jsem se fakt držet zuby nehty, brečela jsem myslím i dvakrát, protože jsem bez cukru psychicky nemohla. Nakonec ale vítězství v podobě ketózy a od tý doby jsem neměla ani úplně takovou šílenou chuť na sladký. A když jo, tak jsem jela fakt jen paleo palačinky a třeba plus jeden banán navíc, když jsem běhala, tak i přes den jabko.

• jaký je rozdíl mezi paleo a atkinsonovou dietou?

Tak to já opravdu nevím. Nikdy jsem se nezajímala o žádný diety, paleo je životní styl, kterej mě „léčí“ a dostala jsem se k tomu náhodou vlastně. O Atkinsonově dietě jsem popravdě nikdy ani neslyšela.

• Ahoj Nat,
jak se dá prosim tě tak vyhýbat cukrům? Nejsou náhodou snad skoro všude? Jako myslím tím i zeleninu, pečivo…Jako já vím jen něco stručně z plurku a tvýho blogu o tom paleu, tak mě pouč :)
Marme

Úplně normálně? Samozřejmě, že se jim nevyhýbám úplně, tělo, mozek potřebuje sacharidy. Ale přesně, jak píšeš – potřebuje sacharidy ze zeleniny, ovoce a ne moc. V ketóze jsem přepnutá na to, že mi tělo spaluje tuky, jen tuky… cukry ne. Proto jich potřebuju málo, jen k fungování mozku (což mi někdy přijde, že bych měla jíst víc sacharidů XDDDDDDDDDDD) a samozřejmě pečivo na paleo NIKDY. Prostě se to dá. Vlastně je mám jen z tý zeleniny a ovoce a snažím se držet 30g – 50g denně. Mára jí 70g denně ale on je velkej chlap. Když si to spočítám na rýži, jogurtech a mých kinderbuenech, tak jsem dřív jedla okolo 250 – 350g sacharidů denně a to je fakt masakr.

• Ahoj,
díky za článek a nápad na video je super, i když moc lidí o tomto blogu asi neví, já na něj narazil náhodou. A teď k těm dotazům:
1. Začala jsi s paleo ze dne na den? Nebo postupně?
2. Která cesta se ti zdá lepší najednou a nebo postupně?
3. Hřešíš někdy (ve stravě :-) , pokud ano tak jak často a čím? :-)
Možná by byla dobrá třeba paleo video kuchařka (pokud máš ovšem dost času :-)

Ahoj, omlouvám se, že není video, ale fakt tam jsem totální muňka a nejde to takhle se mnou dál. Moc lidí o tomhle blogu neví no, jedou fashion a beauty blogy, koho zajímá jeden mladobuckej život, když existují i BB krémy a Háaemko. Ano, začala jsem s paleem ze dne na den. Úplně nasračku a natvrdo, mám ráda bejt na sebe přísná, jak jenom můžu. Já jsem zrozená do války a nejradši bych šla na vojnu a pracovala jako voják, takže pro mě čím drsnější tím lepší, takže za mě jedině ze dne na den. Tak jedině člověk pozná nakonec, co mu vadí přeci. Kdyby to dělal postupně, tak mu bude trvat dva miliony let, než pozná, který potraviny mu vaděj. Hřešila jsem poslední týdny tím, že jsem nedržela lowcarb nějak toho bylo na mě hodně a uklidňovala jsem se čuňárnama. Taky občas zajdu do McD a bohužel jsem nedávno objevila Triple Whopper. Není tam toho pečiva úplně moc, když si to dá člověk jednou za měsíc, si říkám, no. Taky MILUJU čínský a thajský jídla, nudle, cokoli, tak jednou za měsíc mám i to. Bohužel no, ale zase se nechci prostě trápit nějak takhle. Paleo video kuchařka by byla super, čas by byl, ale já se k tomu nikdy v životě nedokopu, jsem líný prase, že to svět neviděl :)

Tímto děkuji všem za dotazy a pokud máte další, probereme to v komentářích, kde odpovím klidně na další. Nikoho prosímvás do ničeho nenutím, ani nevěřím, že by to někdo dokázal jíst, protože jak jsem psala, je to fakt náročný. Já třeba půl roku jím k snídani jen míchaný vajíčka, slaninu, šunku, párky, trochu fazolí (protože bych neměla a protože tam jsou sacharidy) a jen jednou jedinkrát jsem měla sojovej jogurt a cereálie, když jsem byla u Lůcy a neměly jsme vejce. Půl roku prostě to jím a nic jinýho a můžu vám říct, že se pořád a každý ráno na tu snídani těším<3

Dokopejte mě někdo zase k 100% paleu a lowcarbu! Nemám kromě mýho zdraví další motivaci…

You Might Also Like

16 komentářů

  • Reply L. 09/04/2013 at 22:31

    je technicky mozny jist paelo, kdyz jsem vegetarian?

  • Reply marme 09/04/2013 at 22:38

    Fakt jsem zapomnela ze jsem se vubec ptala :D Jak jsem cetla ten svuj dotaz tak si rikam: jee nekdo z plurku, kdo to bude … a pak bum a marme :D dik :)

  • Reply Nat 09/04/2013 at 23:06

    • L., víš, že já nevím vlastně, co jedí vegetariáni? Přesně? Jíte vajíčka a ryby? Vím, že někteří jedí ryby, což nechápu, pro mě to je taky maso, ale nejsem si jistá vajíčkama. Technicky to možný je, jenže podle mě dost šílený. Udělala bych to jen v případě, že bych byla fakt vegetarián a měla Crohna a dělala bych to asi tak, že bych teda jedla ryby i vejce, vejce fakt ve velkým snídaně, oběd, večeře, hafo, fakt hafo avokáda bych jedla,kila ořechů, co nejvíc dávat do všeho (hodně tuku) a polívala bych si tu rybu olivovým olejem, aby mi plavala skoro, no… ale já bych umřela bez masa, fakt. Navíc na paleo se nejí ani sója. Jsem všechny svý sojový kostky, nudličky a drtě věnovala Lůce a jediný, kde mám sóju, protože nemůžu jinak je v kávě – sojový mlíko.

    Takže, technicky to možný je… ale pro mě jen v blbým zdravotním stavu.

    • Marme, vole :))))))

  • Reply Nat 09/04/2013 at 23:10

    • L., tohle: http://www.paleoplan.com/2012/06-28/can-a-vegetarian-or-vegan-be-paleo/ je docela cool, jsou tam různý možnosti, kdo co jí a nejí a k tomu odpověď<3

  • Reply L. 10/04/2013 at 08:16

    pani, diky za vycerpavajici odpoved, na ten odkaz mrknu, diky diky…

  • Reply Kristýna 10/04/2013 at 17:12

    Já ti prostě strašně závidím, že to tak dokážeš vydržet a zhřešíš jenom občas. Já to prostě bez toho sladkýho nemohla vydržet a musela sem to vzdát :/ Tak třeba se k tomu zas někdy dokopu a budu mít silnější nervi!
    Tobě přeju hodně štěstí, pevný nervi a bohatý snídaně plný vajíček :)

  • Reply Athelas 10/04/2013 at 20:48

    Jé, paleo! Jsi brouček, že jsi to takhle zpětně dopsala. Je mi jasný, že to za určité konstelace není jednoduchý, a ty to teď jednoduchý teda nemáš.. Co to zdraví, už se to trošku uklidnilo? (mně teď od Vánoc pomáhá pálit Jillian, protože jak pořád sněžilo, tak se nedalo pořádně běhat…) ketózu bych někdy chtěla zažít, ale vím, že není v mých silách to dobrovolně vydržet. Já bych brečela bez pečiva a dlouhejch sachrů už třetí den…

  • Reply soo 10/04/2013 at 21:51

    je technicky možný jíst paleo s cukrovkou 1.typu? xD

  • Reply Helena 11/04/2013 at 10:44

    Já bych to nemohla právě kvůli tomu, že maso skoro nejim (ne z přesvědčení, ale prostě mi to nechutná a nejsem to schopná sníst). Tak kouknu na ten odkaz, cos sem dala L., díky :)

    Ráda bych vynechala pečivo, jím ho vlastně jen proto, že nevim co jinak. Snídaně, oběd, večeře ok, ale svačiny během dne? Co ty tak jíš? To si dáš k svačině fakt jen ty oříšky? Já nemám hlad většinou, nepotřebuju jíst. Ale když nejim, tak tloustnu :D

    A obecně k filozofii paleo – proč se smí jen omezeně ovoce a zelenina? Jo, chápu, kvůli sacharidům, ale zrovna ovocem se pračlověci cpali určitě, ne? Nebo to je jako že oni měli víc pohybu, tak spalovali jak tuk, tak přebytek cukru?

  • Reply Nat 11/04/2013 at 13:26

    • L., není zaco, není zaco ;)

    • Kristýna, no já na to taky nemám moc nervy, ale já prostě nechci skončit za 3 roky s vývodem nebo tak, žejo…

    • Athelas, já bych nemohla nedopsat to, když jsem to nenatočila, mě to tíží úplně, když něco slíbím a vynechám XDDDD teďka mám černej kašel a angínu XDDDDD jo, je to těžký hrozně, jako, taky někdy brečim žejo :)

    • soo, http://sixuntilme.com/blog2/2012/11/guest_post_paleo_and_type_1_di.html moje mamka má a říkala, že by nemohla.

    • Helena, já vím, no, že nejíš už dlouho, že ti nechutná. to je divný hrozně :) a proč bys chtěla jíst vůbec paleo? máš problém zdravotní taky? na ten odkaz koukni no, nepročítala jsem to celý ještě. Taky jsem jedla pečivo, protože jsem nikdy nevěděla co, takže toast, chleba, rohlík a čau. Fakt jím oříšky nebo si uvařím pár vajec natvrdo, minule sem měla pár kuliček z mletýho masa, ale já moc nesvačím. Jsem plná od snídaně do oběda a od oběda do večeře. Když jím, tak JENOM z nudy.

    Nesmí se, protože dřív nebyly šlechtěný ovoce. Dneska máš všechno šlechtěný, ve velkým pěstovaný, je tam o hodně víc cukru, aby to lidi kupovali a jedli. Dřív byla planá jabloň a nic jinýho třeba a naschvál jsem jedla na podzim jabko z planý jabloně, abych to zkusila a je to mdlý a kyselý. Když si představíš ty obrovský sladký jablka co prodávají v obchodě, tak to velký jabko má o strašně moc víc cukru v sobě, no. ale já jsem na lowcarbu hlavně proto, že kdybych nebyla, tak na paleu z těch tuků tloustnu a nebyla bych pak zdravá prostě, cukry a hodně tuků by mě zabilo.. proto se drží bohužel většinou u palea lowcarb. hubneš, dostaneš se do ketózy a pak spaluješ jen tuky už :)

  • Reply Helena 12/04/2013 at 05:40

    Ne že bych chtěla jíst přímo paleo, ale chtěla bych co nejvíc odstranit z jídelníčku pečivo a i všechny ty sacharidový přílohy. Necpat se chlebem a těstovinami…
    Neřekla bych, že mám přímo zdravotní problémy, ale špatně trávím pak. Je to všechno takový jídlo, co ti nic nedá, jen tě nabouchá ‚ničím‘ a je mi pak strašně těžko, špatně a mám chuť to vyhodit!
    Já bych právě potřebovala jíst víckrát denně. Aby mi žaludek fungoval a taky abych hubla. Třikrát denně je málo. A já i odpoledne/večer nejsem schopná do sebe nic nacpat, tak jim třeba naposled v jednu oběd. Tak hledám nějaký tipy, co si strčit do kapsy nebo do krabičky do kabelky, abych mohla zakousnout, když si vzpomenu.
    S tím ovocem to je fakt. Já si představila takovej ten eden, kde jsou tropický pralesy a obří ananasy a kiwi a všechno :))) To ovoce, co u nás roste planě, je spíš kyselý a trpký.

    A ještě jeden dotaz – mléčné výrobky se nesmí vůbec? A proč? Ty určitě jíst nepřestanu, jen jsem chtěla vědět, čím jsou podle paleo špatné. Chápu, že pravěcí lidé asi nevyráběli sýry a jogurty, ale spíš co se týče té filozofie se sacharidy.

  • Reply Nat 12/04/2013 at 17:08

    Helena, aha aha dik za info:) Mliko se nesmi protoze to je nase neprirozena strava. My jediny mliko co mame pit je od nasi mamy a je to jakobys krmila psa kozim mlikem furt, kozu kravskym a takhle, chapes :) a taky jak ctu o Crohnoj furt nekde tak snad vedci dokozalai uz nekde ze kravsky mliko je celkove nezdravy moc pro lidi a hrozne moc lidi je na nej alergicky divnym zpusobem treba i nechutí k jidlu ale NIKDO tomu neveri ze je to mlikem. na podzim mi prisel email od holciny co cte blog muj a psala ze jeji mamka? mela roky hnusnej kasel divnej a nikdo nevedel… a ze zkusila prestat pit mliko a bylo to ok. Mne mliko taky nedela dobre vim to 100% takze fakt se tomu vyhybam uplne jak dablu!:)

  • Reply elis 13/04/2013 at 14:44

    díky za zajímavej článek! je vidět, že se o to fakt zajímáš a dokážeš ty informace předat, to je fakt cenný!
    a s tou motivací… jak popisuješ toho crohna, tak mi to přijde dost děsný a přiznám se, že skoro nepředstavitelný… takže i pokud je zdraví Tvoje jediná motivace, tak snad ale fakt velká! já fakt nejsem člověk, kterej by měl někomu kázat o vůli, to bych si měla nejdřív zamést před vlastním prahem… chápu, jak je těžký občas nezhřešit… ale doufám a věřím pro Tebe, že je možný najít nějakou rozumnou míru a občas „svátečně“ si dopřát něco spéšl, když budeš jinak poctivě jíst paleo, tak aby Ti to nekomplikovalo zdraví… fakt moc bych Ti to přála <3

  • Reply Nat 14/04/2013 at 23:04

    >> elis, zajímám hodně ni nebo spíš zajímala jsem se září říjen 2012. nejhorší je, že mi zdraví, ač je nejdůležitější, nepřijde jako motivace. jsem KOJOT.

  • Reply Helena 16/04/2013 at 05:51

    Motivace: vymyslíš v průběhu dodržování spoustu obměn a receptů. Sepíšeš to jako knihu. Prodají se tisíce výtisků. Budeš bohatá. Tak!

  • Reply Nat 16/04/2013 at 13:12

    • Hel, takových knih už je! :(

  • Leave a Reply