Jídlo, paleo a sport, Life & Stories, United Kingdom Life

PALEO! PALEO! PALEO! PALEO! PALEO!

27/09/2012

Takže, dneska zkusím co nejvíc stručně a jasně napsat proč. Ale nejprve musím zredukovat čtenáře:

1) Nyní odejdou všichni, které nezajímá žádná dieta, paleo a ani nic jiného.
2) Nyní odejdou všichni odpůrci různých jídelních pokusů.
3) Nyní odejdou všichni, co mě chtějí nasrat jakýmkoli způsobem!
4) pól (vtip bídný)

Já a můj problém:
Jak jistě všichni víte a nebo nevíte a nebo tušíte, něco málo přes tři roky docela úspěšně bojuju s Crohnem. Nejvíc nejhorší na tom je, že sami doktoři moc dobře nevědí, co mi přesně je a tak nemám přímo napsanou Crohnovu chorobu, ale v kartě mám něco neidentifikovatelného podobného Crohnovi a dalším dvěma nemocem a doktoři řekli, že to prostě nejde přesně určit. Takže já dodnes nevím, co přesně mi je a snažím se s tím bojovat po svém, protože všechna ta kvanta prášků, co jsem brala, mě dost zabíjela… Úplně přesně si pamatuju ten den, kdy to všechno začalo a nebylo to příjemný. Následovaly další dny, týdny měsíce, nemohla jsem do školy pořádně chodit, protože jsem nezvládala cestu autobusem a vlakem a ani dojít do školy. Doktoři, nemocnice, vyšetření. Měli byste si minimálně přečíst tenhle článek, abyste nás pochopili… po těch letech zhruba víme, po čem nám bude špatně a po čem ne, ale někdy stejně umíráme po něčem, do čeho bysme to sami neřekli. Normální člověk si to vůbec nedokáže představit, najíte se a nemůžete jít nikam. Procházka po obědě je tabu, všechny večeře s přítelem, přáteli jsou tabu. Nemůžete už nic. Jediný co se vám chce, tak jít se svými nejbližšími, kteří to chápou třeba do nějakého OC, kde zavdáte Mekáč, ale pak musíte být několik hodin poblíž WC… kdybyste věděli, na jakých místech a v kolik hodin jsem já prostě musela… rozplakali byste se.

Nejvíc se vám samozřejmě chce, když nemůžete. Ale nemá smysl o tom psát, věřte mi, že to nikdy nepochopíte, to trápení. No, to nevadí. Prostě. Po práškách jsem hrozně přibrala a pročetla pár článků, jak to je docela i psychické a rozhodla se s tím bojovat, nepřipouštět si to, jíst líp. Trochu jsem si pomohla, ne moc, ale trochu ano, prášky jsem přestala brát asi po 10ti měsících. Celkově mi nedělaly dobře stejně.

Žiju si s tím tak nějak dodnes a když jsem potkala Adama, objevila jsem s ním i paleo. Adam jí paleo docela hodně, je spokojený a všechno. Rovnou vám říkám, negooglete si hned paleo a nečtěte první články. Pokud vás to aspoň trošku zajímá, jakože já bych byla moc ráda, kdyby ano – pusťe si prosím tohle video. Aspoň to poslouchejte třeba v pozadí vaší práce, je to hrozně zajímavé. Asi před třema měsícema jsem úplně vypustila mlíko. Naprosto jsem ho nahradila sojovým i sojovými prodkuty a můžu říct, že jenom tím se mi všechno zlepšilo snad o jednu třetinu! <333 Prostě to chce zkoušet, zkoušet, zkoušet.

Nicméně teda, rozhodla jsem se prostě zkusit paleo. Bohužel/bohudík jsme do toho objevli s exKáťou tu zázračnou detoxikaci, na které jsem momentálně i s paleem a je to nahovno, protože se mi to vylučuje. Na detox mám jíst omezeně hovězího a v paleu hodně, skoro žádné kuřecí (málo tuku). Takže 4 dny trochu váhám co bude a nebude. Každopádně TRÁPÍM SE JAK BLÁZEN. Zjistila jsem, že jsem naprosto nejvíc závislá na sušenkách, čipsech, čokoládě, šťávě a všem, prostě všem. Včera se mi udělalo úplně špatně, ale je to asi vcelku normální.

Pokud vás to pořád ještě baví, PŘEČTĚTE SI TENHLE ČLÁNEK! (Který se mimochodem objevil i v mých minulých komentářích, ani jsem to nechtěla ještě! :)) Nejhorší na tom všem je, že to je všechno asi docela pravda. Prosímvás, já nikomu nic necpu, nenutím, je mi úplně jedno, kdo co jíte, na co zemřete a kdy, takže tohle všechno tady obsahuje moje názory, můj život, jak to vidím já, proč to budu zkoušet. Klidně může být milion lidí proti, pokud vás to nezajímá a víte o tom prd, běžte si rejt někam jinam, pokud jste proti, rozumíte tomu a máte nějakej kvalitnější názor, je vítán jako ostatně všechny ostatní názory a doufám, že najdu i nějaké spřízněné duše třeba, dozvím se co jsem nevěděla a tak!

Já nebudu asi už rozvádět nic, co je v článku od Petra Máry a ve videu, kde účinkuje i Jirka Zeman. Všechno tam je dost jasně napsané a řečené. Jsem na tom velmi striktně jen 4 dny a umírám docela. Chci rejži, špagety, kečup, pizzu a nějaký prasárny děsný. Sežrala bych celou nutellu lžičkou a pak bych si dala celou čokoládu! Prostě trpím, trpím jak zvíře a všechny tyhle věci bohužel máme doma a nemůžu je vyhodit a nemít je tady… je to šílenost a šílím. Inspiraci na obědy čerpám odtud, ale zase hodně věcí se mi bije s detoxikací, takže jsem na tom nejhůř, jak můžu bejt… až budu jen na paleu, budu se mít trošku líp. Dneska jsem měla k obědu tuhle paleo pizzu se třema stroužkama česneku, kvůli detoxikaci musím denně jíst hodně česneku a citronů.

Sama sobě moc nevěřím, že to dám jako. Je to pro mě jako závislou na všem umělým a hnusným prostě strašný. A taky… vím, že si třeba jednou za měsíc a půl prostě skočím k číňanům pro nudle. Nechci se úplně trápit. A nevím, za jak dlouho si na paleo zvyknu. Ty 4 dny jsem neměla větší WC problém<333 a to jím mastné věci! Úplně wtf! Nechápu… nechápu to. A za ty 4 dny detoxikace mám trochu menší kruhy pod očima a už se mi fakt o něco líp vstává! <333

Když mám příšerný chutě na sladký, tak jedu paleo palačinky, ale kvůli detoxu zas nemůžu všechno, takže mám jen 1 banán + dvě vajíčka jako boží božskou úžasnou palačinku. Kdo potřebuje mouku? <3

Kdybych byla poslední dobou hodně nervózní, omluvte mě, ale jsem fakt v řiti, že do sebe od rána necpu sračky. Jsem jako feťák v nějaký léčebně! Úplně bych si dala všechny Twixy, Snickersy a KitKaty světa. Vypila bych dva litry džusu na ex. Přesolila bych si všechny obědy, šla bych do Mekáče, KFC a všude. Velký latté v Costě, ty vole možná i parmezán bych si dala.

Ale my jsme řekli NE.

Děkuji za pozornost, pokud zemřu, nechte tady ten blog dalším generacím (plaťte hromadně doménu na moji počest!) Když každej dáte 1 korunu ročně, bude to stačit. Já vyrážím se psem na procházku, jsem půl hodiny po palačince, snad to bude dobrý… a jdu si v hlavě vymýšlet další recepty. Mám chuť na kapustový karbanátky nebo prostě jakýkoli. Maso, česnek a NĚCO!

A tak nevím jestli se mám ptát, znáte paleo? Slyšeli jste o tom? Provozujete to? Chtěli byste začít? (Umřete XDDDDDDDDDDDDD) Koukli jste se na video a přečetli článek? Dalo vám to něco? Zamysleli jste se nad tím alespoň minimálně? Jste taky naprosto závislí na tom jíst hrozný ošklivý cukry?

paleo pyramid so magic net

You Might Also Like

23 komentářů

  • Reply Barbie 27/09/2012 at 15:22

    O tehle diete jsem docela dost slysela a cetla a koukala na moc pekne barevne a stavnate obrazky receptu :) Ale proste z ovoce snim banan nebo zavarene jablko, ze zeleniny dusenou mrkev, brokolici nebo trochu zeleneho salatu. Seminka, zrnicka, celozrnne pecivo je tabu. Česnek nebo cibule je konecna!!! Mleko jsem taky vypustila, teda krome Luciny, na kterou nedam dopustit, a nizkotucnych tvarohu od Milka. Sojove jogurty mi prijdou dost nechutne, pokud nejsou cokoladove :D Lusteniny nejim vubec. Takze bych ty recepty musela stejne nejak pozmenit k obrazu svemu.. Ale casem se dokopu, neco si podle receptu ukuchtim a dam echo, jak to dopadlo. A drzim pesti, protoze moc dobre vim, jak je tezke jit s kuzi na trh a priznat Crohna ;)

  • Reply johanka 27/09/2012 at 15:28

    Hrozne ti drzim palce. Ale rikam si, jestli sis na sebe neupletla moc velky bic s tou detoxikaci zaroven, jakoze verim, ze i ta samotna je ojeb, plus jeste takhle s paleo. Ale tak ty vis asi lip zejo :)

  • Reply Mary 27/09/2012 at 15:29

    ja som zavisla na cukroch uplne najviac, ked som tri dni drzala dietu, kde ziadne cukry neboli, tak som sa cela triasla a klby ma strasne boleli…. a kedze trpim spankovou deprivaciou, tak musim jest cukry inak by som prestala fungovat… uvidime co bude AK vobec sa mi podari sa raz normalne vyspat.

  • Reply Natalia 27/09/2012 at 15:31

    • Barbie, kdybych aspoň věděla, jestli to je fakt Crohn. Luštěniny se stejně nemůžou, zrníčka vím, že jako nic moc, ale mně to úplně zle naštěstí nedělá. Nebo spíš UŽ ne. Sojový jogurty dokonce jím úplně ty natural (i ty pudinky) a prostě, co mi zbývá, když nemůžu mlíko :) Zvykla jsem si, i mi začaly chutnat vlastně. Díky, snad to vydržím aspoň tak nějak! :)

  • Reply Natalia 27/09/2012 at 15:32

    • Mary, no jak vidíš, tak je nepotřebuješ (asi jsi nekoukala na video? :)) prej fakt ne. Je to jen zvyk a závislost, taky mi bylo včera zle úplně na blití, chtěla jsem prostě sušenku a čokoládu nejvíc na světě… chápu, ale prostě… musím to zkusit nějak :)

  • Reply Natalia 27/09/2012 at 15:33

    • Johanka, upletla! Ale až skončím s detoxikací, tak aspoň budu moci jíst víc věcí v paleu! Takže nad tím psychicky pak vyhraju, že UŽ ůžu jíst toho víc… :D

  • Reply Michelle 27/09/2012 at 17:13

    Vypadá to zajímavě. Nevěřím, že bych někdy něco takovýho zvládla dlouhodobě, ale držím palce, aby Ti to šlo! ;-). Máš někde odkaz nebo něco k tý detoxikaci? to bych docela zkusila:-)

  • Reply amelli 27/09/2012 at 17:40

    Nat, držím pěsti! Cukr je asi fakt „droga“ – jednou jsem zkoušela dietu úplně bez sacharidů (ani jsem nevěděla, že se to nějak jmenuje, ale možná to vlastně bylo něco jako paleo?), první 2 týdny byly krutý, ale pak mě chuť na sladký absolutně přešla – klidně přede mnou mohl jíst někdo zákusek a bylo mi to úplně jedno. Takže tohle ti píšu jako na povzbuzení, abys věděla, že přežít se to dá, jen je potřeba překonat počáteční krizi :-)

  • Reply anet 27/09/2012 at 19:02

    ahoj Natálko :-) moc Ti fandím a Tvůj blog kontroluji denně, klidně i několikrát :-D moc mě zajímá ta Tvá zázračná detoxikace!! Myslím, že bych jí dost potřebovala :-)) podělila by ses o ní? :-) dík moc, Anet

  • Reply katie 27/09/2012 at 22:12

    drzim ti palce,bejb, aby to bylo pro tebe to prave*

  • Reply Kristýna 28/09/2012 at 10:08

    Slyšela jsem o tom, chtěla jsem to zkusit, ale prostě jsem to nedokázala vydržet bez všech těch sračiček, který každej den jím :D No, tak třeba jednou zas začnu a budu mít pevnější nervi na to :D
    V každým případě ti fandím :)

  • Reply Vendy 28/09/2012 at 12:31

    Moje milá Natálinko :) Přečetla jsem jak články tak koukla na videjo ;) Pro mě by to byl horor miluju totiž těstoviny.
    Vůbec jsem netušila, že bojuješ s takovým onemocněním a to se známe tak dlouho :(
    Jelikož žiju v jedné domácnosti s člověkem, který Crohna má tak o tom něco malinko vím. Pokud ti paleo pomůže bude to super. Držím ti moc palce ať to zvládneš. <3

  • Reply moni 28/09/2012 at 12:47

    taky ti drzim palce, moc, pokud to pomuze tvymu zdravi, tak je to to nejlepsi, co pro sebe muzes udelat!
    akorat z hlediska mediciny se mi ta ketoza vubec nezda, musim si o tom precist vic :-)
    sama ted premyslim, jak bych to zvladla ja, ze bych asi nemela vubec problem vypustit nejaky sladky..dezerty ani cokolady se mnou stejne nic nedelaji, jenze nevim, jak bych se vzdala ryze, testovin, jogurtu … ale tak trosku me to donutilo se zamyslet, kolik zbytecnyho cukru do sebe valim (takze ten merunkovej dzus, co jsem dnes CELEJ vypila, byl posledni, zkusim to ted bez sladkych napoju a uvidim :-)

  • Reply Natalia 28/09/2012 at 13:37

    • Michelle, je to tragické první dny :) Dej mi e-mail a pošlu ti to.

    • amelli, je to masakr no, za zákusek bys dala klidně ruku, vím :D

    • anet, tak mi hoď email :) ale je to podobně brutální.

    • katie, dík kočko :)

    • Kristýna, no je to šílený bez nich žít… vím…

    • Vendy, ale prd, víš to moc dobře. Navíc poprvý se mi to stalo s tebou, ještě jsi semnou šla na vlakáč hledat záchod. A pak jsem skoro vůbec nebyla ve škole asi měsíc, jen pákrát, to taky víš kozo!!!

    • Moni, ono se to vůbec doktorům nezdá moc, ale pomáhá to, možná to nechtěj připustit nějak… :)

  • Reply Janinka 29/09/2012 at 08:29

    Natálie, dej ten detox!!!

  • Reply elis 29/09/2012 at 10:01

    ahoj, moc a moc držím palce, ať to zvládáš a ať to pomáhá! o ketóze a těch odbornejch věcech nic moc nevím, ale jíst poctivý potraviny (a né ty !průmyslově vyrobený „potraviny“! – to je paradox už když to takhle vidíš napsaný, žejo :D ) je určitě správně :)))
    jen se mi trochu nezdá jíst tolik moc masa… možná je to dobrý pro lidi se specifickým zdravotním stavem, jako máš Ty, v tom se nevyznám. ale pro lidi s normálně fungujícím zažíváním bych to neviděla jako dobrou volbu, přecejen člověk nebyl primárně stvořen jako masožravec! (což bude možná pro spoustu lidí v dnešní době šok, bohužel, lidstvo je zdegenerovaný, eh.) takže to nepíšu pro Tebe, protože Ty víš nejlíp, co dělá dobře Tvýmu tělu… spíš pro ostatní, aby se tím tady nechtěly inspirovat davy čtenářů, kteří žádné zažívací problémy nemají. protože po takových porcích masa by se jim možná klidně mohlo stát, že je mít začnou :) odborník na výživu nejsem, je to jen můj názor (podloženej pár rokama, co se o to zajímám pro svoji potřebu). napadá mě možnost – ROSTLINNÉ BÍLKOVINY. nemám teď čas to zkoumat, ale koho to zajímá, může zkusit pogooglit ;)
    ještě Nat, to, že posloucháš svý tělo a vnímáš, co mu dělá dobře a co ne, je asi nejdůležitější krok na cestě k úspěchu, takže gratuluju a přeju hodně síly do dalších dnů :-*

  • Reply Nat 29/09/2012 at 21:42

    • Janinka, dej email :)

    • elis, já si nemyslím, že když jíš jen maso a zeleninu, že by mohly vzniknout problémy, přijde mi to fakt přirozený docela, když se nad tím zamyslím. ale každopádně DÍKY. 6 dní bez problémů :)

  • Reply N. 30/09/2012 at 08:28

    Ahoj, v první řadě tě poprosím abys tohle nebrala jako rýpání, ale spíš jako pár postřehů k tématu :). O paleu jsem četla až v posledním měsíci, ale o low carb jsem slyšela už dávno, když s tím plna nadšení přišla kamarádka, která to brala jako úžasnou cestu k zhubnutí(což fakt je). Už tehdy se mi to moc nezdálo zdraví prospěšný a myslím si to stále, právě kvůli těm sacharidům. Ono je totiž potřeba v první řadě rozlišovat zda se jedná o sachry jednoduché a nebo složité. Pro vyřazení jednoduchých sacharidů jsem všema deseti, bílý cukr je opravdu jed a droga, ale u těch složitých bych řekla, že možná krátkodobě to může mít na zdraví dobré účinky, ale dlouhodobě je to spíš nebezpečné. Nemyslím totiž, že dlouhodobý ketózní stav je pro tělo zvládatelný, koneckonců problém pro většinu západní společnosti je právě rizikem překyselení organismu, což v případě vlastního úsilí o ketózu je vyhnání tohoto stavu do extrému. Samozřejmě ti v celé řadě článků o paleo budou její příznivci tvrdit, že je to vlastně žádoucí, ale nějak chybí potvrzení z praxe. Protože argument s civilizačními nemocemi je dvousečný, sice je nenajdeš u různých domorodých kmenů u nichž je zastoupení sacharidů ve stravě minimální, ale stejně tak byly vzácností až do příchodu západního stylu života ve většině asijských zemí, kde naopak je spotřeba složitých sacharidů (rýže) vysoká a spotřeba živočišných tuků (masa) poměrně nízká. Čím víc se o stravování tak člověk zajímá, zjišťuje, že žádný univerzální recept či pravidlo na stravu vlastně není. Myslím, že základem by tak mělo být vyřazení či výrazné omezení klasických bílých jedů (cukr, mouka, mléko, sůl) a pak už víceméně naslouchat tělu. Nechci ti nějak radit a rovněž si myslím, že pokud ses už do paleo opravdu opřela, tak to tvoje přesvědčení stejně nezmění (znám to, když se sama vrhnu do nějakého stravovacího experimentu :)), ale možná by bylo lepší původně vynechat jen ty „bílé jedy“ a pozorovat jaký to má vliv na tělo. (Koneckonců sama si to zaznamenala s tím mlékem). Možná by pak nebylo třeba vůbec nějakou nadstavbu v podobě palea dělat. Osobně si totiž myslím, že luštěniny, rýže či brambory, jsou tělu rozhodně spíš k užitku než že by škodily.
    Každopádně chci říct, že tak jako tak ti fandím, protože už jen to, že se snažíš řešit zdravotní problémy úpravou jídelníčku a ne jako většina lidí ládováním se prášky, je zásadní krok správným směrem :)!. Pak už jediné na čem záleží je naslouchat tělu a být ochotná to co jíš změnit.

  • Reply Nat 30/09/2012 at 10:30

    • N., ahoj, ne v pořádku, takový názory tady právě potřebuju :) Nemyslím si, že bych byla úplnej paleo magor, ale jak říkají ve videu, chci být jeden měsíc naprosto přísná na sebe a pak zkoušet. Určitě bych brambory nevynechávala, je milion článků o tom, jestli jsou paleo nebo nejsou, ale jednou týdně je jíst chci. Trochu rýže občas taky, pokud mi bude dělat dobře, pokud ne, tak bohužel. I já sama myslím cukry jako cukry – ŠPATNÝ CUKRY. Nesrat si bílej cukr do čaje, do něčeho, co peču, nejíst 1 Milku denně, nejíst Nutellu lžičkou (půl skleničky) a tak! To já normálně dělám totiž :) I o té čočce jednou za 14 dní jsem říkala, že bych trochu zavdala, přeci jen tyhle věci jsou prostě lepší, než všechny ty „sračky“ :) Ale uvidíme po měsíci, co přidám a po čem mi bude zase špatně :)

    Díky za dlouhej komentář! :)

  • Reply anet 30/09/2012 at 10:51

    Ahoj Natálko :-) tak můj mail je aneta.horakova@uhk.cz a budu strašně vděčná když mi tam tu detoxikaci pošleš! :-)

  • Reply Janinka 30/09/2012 at 16:35

    Natáli, CourtneyLove@seznam.cz a detox si prosím :)))

  • Reply Lou 01/10/2012 at 14:30

    Tak nejdeiv jsem chtela napsat neco. Ale pulka toho clanku byla o tom, ze vlastne nesmim nic psat, pokud to nebude na tema: „natalije zachrance nasich zivotu novym jidelnickem z praveku“. Takze bych si asi nazor, ze chapu, ze ti to pomaha s nemoci, coz je super, ale mne to prijde jako totalni hloupost, mela necht pro sebe. Jenze to bych nebyla ja, abych to udelala. Priste zkus nepsat tak strasne nenavistne. Necte se to hezky a nelaka to ani otvirat ty odkazy. Ale to je muj nazor a komu se to nelibi, tak mi nepiste, ze se vam to nelibi. Nikomu to necpu. Klidne si brzo umrete! XDD

  • Reply Nat 01/10/2012 at 17:01

    • anet a janinka, odesláno :)

    • Lou, vůbec jako to není nenávsitný, psala jsem to ve srandě + „natalije zachrance nasich zivotu novym jidelnickem z praveku“ = hodně velká blbost, že? ;)

  • Leave a Reply