Jídlo, paleo a sport, Recapitulations

O BĚHÁNÍ

29/08/2011

Tenhle příspěvek plánuju už docela dlouho, ale nikdy nebyla chuť to psát. Až dneska, asi proto, že jsem skoro MĚSÍC neběhala z důvodu stále se vracející chřipky, šílenýho bolení v krku, kašle a podobně. Sice ještě trošku chrchlám, ale jak je dneska pondělí, tak jsem nějak musela už jít, jak kdybych viděla novej začátek tejdne a udělat zase začátek běhání.

Tenhle článek je o mně. O mých přečtených teoriích běhání a o mých zkušenostech, tak kdyby tady zas měl potřebu prudit nějakej teoretik, kterej běhat viděl za svůj život možná tak včera Bolta v televizi, tak věz, že tě stejně pošlu hnedka do prdele, protože já jsem běžec v praxi a už dávno vím, co je pro mě dobrý a co ještě ne <3

Jednou (vlastně to vím úplně přesně, ale jednou zní tak poeticky! XDDD) jsem se ráno rozhodla, že si půjdu zaběhat (ok, bylo to 6. dubna 2011). Běhat jsem chtěla už minulej rok na jaře. Proč, je jasný. Všude psali a všichni dobří trenéři říkali – chceš zhubnout – běhej. Jenže jak asi jsem měla vůbec začít, když jsem neuběhla sto metrů? Dělalo se mi blbě, nemohla jsem dejchat a šíleně mě píchalo hnedka v boku. A koho by jako bavilo běžet pár metrů a zastavit se a tak, žejo.

V tom roce 2010 jsem zrovna shodila ze 70kg na nějakých asi 60kg půlročním SPINNINGEM. A zkusila jsem běhat.

Můj úplně první dobrovolný běh v životě:
• Byl strašnej. Vůbec to nešlo běžet, byla jsem taková těžká, nohy jsem měla jak sudy, nešly ani zvedat, nemohla jsem dejchat. Uběhla jsem sotva 200 – 250 metrů, zastavila jsem a poblila jsem se. To si jako nedělám srandu no… celý to nešlo, bylo mi špatně, prostě jsem nic nedělala, seděla jsem u počítače a nějaký běhání jsem neznala. Tím jsem i skončila, protože jsem si říkala, že tohle nedokážu, že mě to nebaví a že se nikdy nerozběhám. Byla jsem idiot.

Jak jsem zase přibrala:
• Hnedka na podzim jsem měla už zase 64 kilo. Vy si říkáte, 64 kilo, co ta holka blbne, ale já jsem jeden z nejmenších lidí na planetě a nejsem fakt hodně hubená ani, když mám 53 kilo – což vím, měla jsem 53. Jako běžnej člověk jsem měla takový ty špeky okolo, velikost 38. Abych byla vyzáblá, musela bych mít snad 45. Nemohla jsem zase vyjít kopec, zastavovala jsem se dvakrát v trutnovským kopečku, nedejbože, když někde byly schody. Konec dechu, konec nohou. Když člověk fakt nic nedělá, hrozně trpí. Vadilo mi taky, že se mi hodně třou stehna o sebe, jak to šoupe. Nepříjemný, neměla jsem ráda svoje tělo, nedokázala jsem se cejtit fajn. Taky jsem pořád jedla jen párky, pizzy a tak (přitom já to nemůžu jíst, mám nemoc, kde bych měla být na dietě dosmrti, ale bojuju s tím trošku po svým…)

Můj druhý dobrovolný běh v životě:
•  Bylo ráno 6. dubna 2011 a já jsem si říkala, že jsem byla loni totální idiot, když jsem to vzdala hned. Teď jsem byla psychicky připravená na to, že třeba měsíc budu běhat jenom pár stovek metrů a budu umírat u toho. Je k neuvěření, že jsem uběhla asi kilometr! No, uběhla… z teorie jsem si vytáhla to, že je lepší dlouho chodit, než krátce běžet (pro spalování tuků) a tak jsem běžela krokem, což mimochodem dělám dodnes. Ano. Jeden kilometr běžím třeba deset minut.

Proč běhám krokem:
• Různí lidé mají různé názory. Já už mám praxi, už vím, co funguje a co nefunguje. Prostě běžím způsobem, že si cupitám krátkýma krůčkama pomalinku. Potím se u toho jako prase a vydržím takhle cupitat třeba 8 kilometrů a dá mi to na hodinu a půl. Někdo mi říká, proč chodím běhat, když to není běh. To možná není běh, ale rozhodně mi to pomohlo shodit už 7 kilo za 5 měsíců z čehož jsem teď měsíc neběžela a i předtím tam jsou týdenní mezery, jedna myslím dvacetidenní. Kdybych běžela jakože bych vážně běžela, tak se mi dělají už svaly na nohou a já je ještě nechci. Neuběhla bych tolik minut – nespálila bych tolik tuků.

Kdy tělo začíná spalovat tuk?
• Dřív se psalo, že je nutné dělat cvičení či běžet 40 minut. 40 minut byla hranice, kdy se začíná opravdu spalovat tuk v těle. Já se toho držím dodnes, ač už jsem od dvou lidí slyšela (trenéři) že nové studie ukázaly nová fakta o spalování tuků. Že se prý spaluje tuk už po 15 – 20ti minutách běhu či cvičení. Já sama se přiznám, že nevím, čemu mám věřit, ale budu ráda věřit první variantě. I kdyby to byla nepravda, alespoň budu běžet déle, dělám to pro sebe přece.

• Osobně já běhám vždycky přes hodinu. Nejlepší pocity mám, když běžím přes hodinu a půl, to miluju. Dneska jsem běžela jenom 30 minut, první běh po nemoci.

Moje další a další ranní výběhy:
• Jsem ranní ptáče a mám ráda dlouhé dny. Proto běhám ráno. Večer bych se k tomu nedokopala ani náhodou. Navíc ranní běh mě nakopne na celej den, mám super pocit a všechno. Kilometr jsem běžela asi 3x a potom jsem si přidávala vzdálenost. Ale vždycky jen o kousek, třeba o 300 metrů. Běhala jsem denně, někdy jsem si nepřidala. V červnu jsem už běhala šest, sedm nebo klidně i osm a někdy deset kilometrů. Pořád tím samým pomalým během, který se nedá nazývat ani běh asi. Šlo jenom o to nevzdat to na začátku, ale málokdo to nevzdá. Musíte na to mít strašnou sílu a odhodlání, já už mám.

Proč se snažím běhat každý den:
• Protože jsem idiot. Jakmile jeden den nejdu, tak si pak říkám, že nepůjdu ani další den. Chce to na sebe tvrdej režim, žádný ulejvání. A tak jsem nešla jenom, když byla fakt průtrž třeba nebo se to fakt nedalo nějak. Nezastavilo mě nikdy mrholení a nezastavilo mě ani těch 5 cm sněhu, co nám v květnu napadlo. Prostě jsem si vzala čepici, šálu a rukavice a nazdar. Dělám to pro sebe, že.

Co mi přijde klíčové:
• Asi nevzdat to kvůli tomu, čemu jsem to vzdala loni. Klidně běhejte měsíc půl kilometru jenom, maličko, krátce, ale běhejte. Nic vám nepomůže shodit kila tak, jako běhání. Vyprdněte se na pití jablečnýho octa a držení debilních diet! Běhejte a zkuste jíst zdravěji o něco, ale nedržte diety. Já osobně mám dodnes hrozný problém s přejídáním. Hrozně ráda se totiž přejídám. Sním obří pizzu sama, šílený množství všeho v McDonaldu, je mi potom akorát blbě na 3 dny a nic z toho nemám – nevím, proč to dělám. Prostě nějaká PPP se kterou bojuju.

Moje plány do budoucna:
• Až shodím na nějakých 53 kg, chtěla bych začít posilovat tělo a od jara 2012 běhat, jakože už běhat. Nadbytečný tuky budou spálený a já chci mít sportovní pevnou postavu. Hlavně pevnou. Nikdy se nechci dostat tam, kde jsem se ocitla a to na 70 kilech. Nechci ani nad 60 se dostat prostě. Jak jsem malá, je to tak šíleně vidět a hlavně cítit. Nechci funět do schodů, nevyjít kopec. Už ne. Takhle, jak jsem teďka (naposled jsem vážila něco malinko přes 57kg) mi to už skoro vyhovuje a cejtím se skvěle. Napomáhá to úplně všemu! Mám lepší náladu, můžu na koupaliště bez toho, abych se schovávala všude, kde můžu. Prostě paráda, pohoda, super. Celkově jsem se začala víc hýbat, jezdím na kole a chodím různě pěšky, když teda mi to střeva dovolí :)

A teďka jako důkaz přikládám foto, který bych sem nikdy v životě normálně nedala a možná, že až si uvědomím, že jsem to sem fakt dala, tak to ještě rychle smažu XDDDDDDD


Pochvaly přijímám do komentářů a dotazy byste mi mohli házet klidně na FORMSPRING z důvodu uchování, lehčího nalezení jich pro ostatní :) Asi jsem na milion věcí zapomněla, ale to nevadí, dořešíme to otázkama klidně. A rada pro ty, kteří mají nadbytek tuku v těle a chtějí se ho zbavit: BĚHEJTE! Za chvíli vám to samotným bude dělat radost!

You Might Also Like

28 komentářů

  • Reply Michelle 29/08/2011 at 15:47

    Mám přesně ten problém, že jsem šla běhat dvakrát a je to takový utrpení, že se nemůžu donutit jít znova :-/. Já nejsem celkově vůbec na sporty, v podstatě všechno nesnášim a je tak ještě horší se k něčemu donutit (a to mám přítele co dělá fitness trenéra).

  • Reply Lou 29/08/2011 at 16:11

    Ty jsi uplně já! :D Akorát, že já jsem lempl. Taky jsem se prokousala k tomu, že nedržím diety, ale jít zdravějc a baví mě to, nestrádám a cítím se v pohodě, což je zásadní. Už tolik nefuním do schodů, zhubla jsem sice jen 5kg, ale vzheldem k mý postavě byly dost zásadní. Dokonce jsem i šla běhat a dopadla přesně tak, jak píšeš. Začnu s tím. Potřebuju zhubout a zpevnit nohy i břicho. Jo a s tím během neběhem – to jsem naprosto já. Já říkám, že rychle šmajdám :D:D:D Dík za to, že jsem se mohla někde najít a že vidim, že to jde!

  • Reply Zuz 29/08/2011 at 16:56

    Hele, já neumim ani běžet rychle. Můžu se snažit jak chci, ale endokážu to. Neumim prostě. Vždycky ve škole jsem byla poslední asi o dvě vteřiny na šedesátce. Jenže taky druhá na pětset metrů a první na kilometr. Protože sice se šourám pomalu, ale dokážu tak běžet jak dlouho chci :))

  • Reply Spencie 29/08/2011 at 17:35

    V září už se nebudu mít na co vymlouvat, tak třeba začnu běhat taky v Jablonci okolo přehrady s ještě jednou slečnou :)

  • Reply aravisina 29/08/2011 at 19:13

    chvalim ti tve odhodlani!!! Ja zacala behat taky,od ty doby,co jsem objevila za barakem rozlehly les :) taky bydlime v 10.patre a domu chodim pesky.. Je super jak odsuzujes diety,clovek ma jist to,na co ma chut zejo! Ja jsem taky mrnous,takze kazdy kilo je videt,ale prece kvuli tomu nebudu hladovet,kdyz jidlo miluju! ;)

  • Reply aravisina 29/08/2011 at 19:14

    jsem se ti tu trochu rozepsala…

  • Reply mary 29/08/2011 at 20:12

    už to vidím na tumblri to before and after XDDDDDD

  • Reply Jane 29/08/2011 at 20:54

    <3 JO!!!

  • Reply nat 30/08/2011 at 08:00

    • Michelle, no přesně – UTRPENÍ. hlavně to ani nešlo, nešlo se ani rozeběhnout. jak na nohou prostě, kdybych měla něco přivázaný, závaží úplně. teďka stehna a zadek šílený klepání nahoru, dolů, až to skoro bolelo. prostě se to nedalo, chtělo se mi brečet akorát z toho, ale moje nasrání bylo větší naštěstí! :)

    • Lou, viz. co jsem psala výše Michelle. jinak chápu, jak jsem malá, je na mě vidět všechno prostě bohužel. jde to, ale fakt to jakoby NEŠLO, bylo to nejhorší co jsem kdy zažila fyzicky!

    • Zuz, taky bych možná neuměla běžet rychle hodně už, ale na šedesátky ve škole jsem nebývala myslím úplně poslední, ale třeba AŽ pátá od konce XDDDD

    • Spencie, <3333333

    • Aravisinka, děkuji :) nojo, proč žít na zelenině, stejně to nevydržíš furt a pak nabereš, tohle je o hodně rozumnější a nakonec efektivnější <3

    • Mary, to nenajde nikdo tady XDDD

    • Jane, :)))

  • Reply Tereza 30/08/2011 at 09:27

    Dobrý taky je, kupovat si postupně výbavu. Začít třeba od bot. „Už se nemůžu dočkat až vyběhnu!“ „Tak když už mám ty nový boty, tak jdu.“
    Až se oběhají boty, je dobrý koupit si třeba super pohodlný legíny, protože v nich každá ženská má hezkej zadek. (zní to na hlavu, ale je to tak)

    Prostě chce to hledat motivaci, kde se dá. Já třeba začala psát, a když už chci o běhání psát, tak prostě běhat musím… a fungovalo to.

    A na rychlost se vykašlete úplně…

  • Reply shuki 30/08/2011 at 12:04

    já jsem slepá, ale mezi 57 a 65kg nevidím rozdíl, jen že je to jinak nafocený a jiný kalhotky.. nejhezčí je ta fotka 58kg <333333 dokonalost..

    každopádně seš dobrá:)

  • Reply Michelle 30/08/2011 at 12:07

    Ještě mě napadlo, že by se ti mohla líbit knížka O čem mluvím, když mluvím o běhání od Haruki Murakamiho (http://www.cbdb.cz/kniha-15040-o-cem-mluvim-kdyz-mluvim-o-behani-走ることについて語るときに僕の語ること) není to, žádná teorie nebo tak, ale spíš takový úvahy o lásce k běhání a tak. Měla jsem pak chuť úplně někam vyběhnout.

  • Reply nat 30/08/2011 at 15:21

    • Tereza, všechno mám koupený, ale i kdybych neměla, tak bych běhala. Já nejsem líná vyběhnout :) Já jsem neměla, měla jsem v nich ďolíčkatej zadek velkej a bylo to vidět i přes černý <333 bezvadný to bylo.

    • shuki, musíš se podívat skrz tu košilku růžovou, jak je to velký ještě nahoru a nahoře ty boky a tak. je to rozdíl jak prase, a celulitida je rozdílná úplně.

    • michelle, díky!! :)

  • Reply miriabel 30/08/2011 at 15:23

    Pěkný článek, šílená změna k lepšímu… a je vidět, že to psal někdo, kdo běhá a ne jen teoretizuje:)
    přečetla jsem ho jedním dechem, taky chodím běhat a baví mě to moc, ale začátky byly podobné – nešlo to více než dvacet minut maximálně, a pak jsem vždycky hrozně kašlala (začínala jsem koncem listopadu:) ) … :)

  • Reply nat 30/08/2011 at 16:59

    • miriabel, díky :) to běháš o dost dýl, je to super. je škoda, že jsem na to nepřišla dřív, že je potřeba tu šílenou krizi přejít. jenže ona vypadala, že nejde přejít :(

  • Reply kristýna 30/08/2011 at 18:40

    Ahoj, jsi fakt moje inspirace.:) Můžu se zeptat – když běháš ráno (já jsem právě taky ranní ptáče) snídáš předtím něco a nebo jsi nalačno a najíš se až pak? Mám takové dilema – běhat bez snídaně – mám strach, že mi zle, mám problémy s nízkým tlakem a zase když si dám snídani (většinou ovesnou kaši), tak se cítím pak taková celá těžká… řeším to tím, že si vezmu jenom trošišku té ovesné kaše a hodně piju, i při běhu, s flaštičkou. Až doběhnu, dám si sváču až tak za 3 nějaké hodiny. Ale zajímalo by mě, jak to děláš ty?:) Protože vím, že někdo běhá třeba nalačno..
    A na poslednim obrázku máš krasnej zadek<3

  • Reply nat 30/08/2011 at 20:43

    • kristýno, hrozně moc díky! fakt! já běhám nalačno, vlastně si jen ráno sepnu vlasy a vyčistím zuby a běžím, tak v půlce cesty se proberu, paráda :) blbě mi není, ale z teorie trenérů znám, že kdo má tenhle problém, měl by si ráno dát malou skleničku, třeba jen 1 – 2 dl 100% džusu třeba pomerančovýho. jsou tam cukry, který to tělo trošku oblbne. tak to třeba zkus.

    potom přiběhnu domů, NAPIJU SE nebo bych umřela a jdu do sprchy, potom si teprve připravuju snídani. až bude práce, budu asi omezená, možná si udělám snídani nějak předem, nevím vůbec :(

    díky moc, už se tolik neklepe! :))) vydrž a dej vědět zase :)

  • Reply daguberta 30/08/2011 at 21:43

    Takovej seksi zadek už při padesáti osmi kilech!!!

  • Reply kristýna 30/08/2011 at 22:10

    To s tím džusem zkusím, moc moc díky za radu! Mně právě láká ta představa, že si jen vyčistím zuby, sepnu vlasy a jdu. Já teď budu mít školu zase, tak pokud by mi ten džus vyhovoval, bylo by to super, vstanu o hodinu a půl dřív než spolužáci, bydlím v centru Brna, takže běžím z centra na cyklostezku asi 15min, tam běžím ještě takových 15-20 minut a zase zpátky dom:D Pak bych se musela rychle osprchovat, najíst, trochu namalovat – ještě že mám školu blízko.
    Ale i kdybych měla vstávat v pět, tak to tak budu dělat, protože běhání ráno je nejlepší!! Večer mám už pomyšlení na jiné věci než běhání právě a nedokopala bych se k tomu, já se znám.:D

    Jasně, dám, a až tady budeš mít post kde si dosáhla své absolutně vysněné postavy, tak ti budu úplně moc moc gratulovat a jásat! <3

  • Reply Lúca 30/08/2011 at 22:21

    Kristýno, kde přesně v Brně běháš??? Chodim tam do školy a běhala jsem v Pisarkach, ale to je strasne kratky ta trasa od Antroposu k Rondu :( Hledám něco delšího..

  • Reply kristýna 30/08/2011 at 22:48

    Lúco, jsem úplně v centru, takže vyběhnu ze starýho Brna a běžím k Rondu:) – to mi zabere až těch 15 min – ale někdy míň, když běžíš rychle, a od Ronda vede ta klasická inline trasa podél Svratky, odpoledne je strašně narvaná, jsou tam cyklisti, bruslaři – další důvod, proč běžet hodně brzo ráno, je malá pravděpodobnost, že se tam o někoho přizabiješ – a vede to až do Modřic, celková délka asi 7 km. Ale to samozřejmě nestíhám, zvlášť když budu mít školu, že, takže uběhnu asi půlku a běžím zpátky do centra. :)

    Úplně bych ráda za barákem měla nějakej les, ale není, takže to dělám takhle:D

  • Reply Lúca 30/08/2011 at 22:56

    Já za barákem kopec mám, ale to jsou kopce jak kráááva :D
    No tamtu trasu nejspiš běhám.. bydlim u ronda totiž a pak kolem toho jungle parku az k antroposu.. vede pak ta cyklostezka jeste dal?? A neviš třeba ještě o nějaké jiné trase?

  • Reply Lúca 30/08/2011 at 23:16

    teda les :D

  • Reply kristýna 31/08/2011 at 10:30

    No ale pokud běžíš z Ronda na Pisárky, až k anthroposu, tak to je jiná trasa. U Ronda se to dělí, jsou jakoby dvě – jedna na přehradu, tu asi běžíš, a druhá do Modřic (k Olympii)na jih.
    Právě že ta až na přehradu je hodně kopcovitá a to se mi nechce, takže sem tam nebyla už hoodně dlouho… takže se teď dívám na mapu:D, od Anthroposu přejedeš Pisárenskou pro přejezdu pro cyklisty a můžeš buď rovně na přehradu nebo doleva na Kohoutovice. A to ještě cyklopruhy. Takže můžeš pokračovat. Ale na přehradu je to dost daleko, do Kohoutovic bude ta trasa mírnější.

  • Reply kristýna 31/08/2011 at 10:34

    A to *jsou ještě
    proč vždycky píšu tak rychle a zmateně a vynechávám slova:D

  • Reply kiki 31/08/2011 at 16:28

    asi blba otazka ale nechapu co myslis tim ze behas krokem?

  • Reply nat 01/09/2011 at 10:57

    • daguberta, XDDD díky :)

    • kiki, hodně, fakt hodně pomalu. jak když někdo rychle jde, tak se pohupuju.

    • holky – super, že jste se našly <3 XDDDDDDDDDDD

  • Reply Tea 09/01/2013 at 19:46

    Měla jsem stejný problém, řekla jsem si, že začnu běhat a šla sem dvakrát a přestalo mě to bavit… ale pak sem si k tomu vzala mp3 s oblíbenou hudbou, různě rychlou, a běhám podle toho do rytmu. A navíc jsem si pořídila sporttester, tak aji vidím, kdy spaluju a kdy jen udržuju tepovku a normálně mě to fakt chytlo. Našla jsem na netu, že v Lužánkách v brně se běhá každou sobotu nějak hromadněji, tréninky na nějaký závod, tak se tam chci jít podívat.

  • Leave a Reply